Speciaal voor basisscholen

Natuurlijk Bewegen staat voor dagelijkse kwalitatief bewegen in het primair onderwijs. Door Natuurlijk Bewegen op basisscholen te integreren krijgt elk kind de kans om zich optimaal te ontwikkelen.

Bewegen als vak

Bewegen als vak, zodat het geïntegreerd is het onderwijs. Elke dag bewegen moet weer net zo vanzelfsprekend zijn als rekenen en taal.

Elke dag buiten bewegen

Door elke dag bewegen gaan de kinderen significant stappen vooruit. Buiten bewegen heeft een groot aantal voordelen, o.a. een verbeterde concentratie in de klas, betere sensorische ontwikkeling, vitamine D, ‘leren buiten spelen’, etc.

Opleiding leerkracht

De leerkrachten ondergaan de opleiding Natuurlijk Bewegen. Na de opleiding zijn leerkrachten in staat om zelfstandig de beweeglessen te geven. De opleiding omvat een uitgebreide workshop, handleiding, digitale ondersteuning, individuele begeleidingsmomenten en evaluaties.

Ondersteuning cognitieve vakken

Door deze manier van bewegen wordt concentratie niveau in de klas verbeterd. Door het juiste moment per dag te kiezen, zorgt dit voor veel effectieve leertijd.

Wetenschappelijk onderbouwd

De lesmethodiek van Natuurlijk Bewegen is wetenschappelijk onderbouwd. De opgezette motorische leerlijn is afgeleid van de bewezen ASM en LTAD modellen. Intern onderzoek laat zien dat Natuurlijk Bewegen zich bewezen op de huidige scholen.

13-01

Samenwerking met Sport en Cultuur Impuls

Natuurlijk Bewegen

Impressiefilm over het waarom van Natuurlijk Bewegen en de beleving van
leerkrachten, leerlingen en ouders.

Wat anderen zeggen over Natuurlijk Bewegen

Laika Cortenbach

Al jaren loop ik door de school en zie ik kinderen die gebaat zouden zijn bij meer beweging. Kinderen die de behoefte hebben om buiten te zijn, kinderen die moeite hebben om hun lichaam te beheersen, kinderen die leren door fysiek meer in actie te zijn, samen actief te zijn. Het werd steeds vaker een onderwerp van gesprek wanneer ik met collega's over kinderen en onderwijs aan het praten was. Wat heeft dit kind nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen?

Ruim een jaar geleden kwam ik in contact met Paul van de Weerden en Teun Custers. Al tijdens het eerste gesprek bleek dat we een gezamenlijke constatering hadden vanuit een verschillend perspectief. Namelijk behoefte aan meer beweging bij kinderen voor een goede ontwikkeling. Door samen te werken vanuit de verschillende expertises zijn mijn collega's met de kinderen aan de slag gegaan. Elke dag naar buiten en bewegen. Vanzelfsprekend in de natuurlijke omgeving: Natuurlijk Bewegen. De positieve effecten daarvan zijn fantastisch en overtuigend. Natuurlijk bewegen werkt ondersteunend voor elk kind! Daar word ik heel blij van.

Directrice
OBS de Ranonkel

Raymond van Wetten

We zijn gestart met Natuurlijk Bewegen op het Toverkruid omdat we het heel belangrijk vinden dat kinderen voldoende (goed) bewegen. Het grote voordeel van deze manier van bewegen is dat het altijd op alle plekken uitgevoerd kan worden. De leerkracht bepaalt het ideale moment voor zijn/haar groep om buiten te gaan bewegen.

Komend schooljaar gaan we met verschillende groepen het hele traject opstarten. Na verloop van tijd kunnen we dan de effecten van het dagelijks bewegen in beeld brengen. We willen op termijn het Natuurlijk Bewegen binnen alle klassen hebben geïntegreerd.

Directeur
Obs het Toverkruid